Jdi na obsah Jdi na menu
 


Perianální abscesy, kolemkonečníkové hlízy

15. 1. 2008

Obrazek

 Co je to  ?            Perianální absces je ložisko hnisu uloženo pod kůží, v podkoží nebo zasahující různě hluboko mezi svaly, která zajišťují funkci konečníku.

Jak se projevuje  ?   Zprvu seObrazek projevují nejednoznačným tlakem a tahem v oblasti hyždí,který při postupu onemocnění přecházejí do bolesti zprvu většinou při zvýšení tlaku - při stolici - a následně  i spontánně - bez vyvolávajícího mechanismu. Patrná může být i zvětšená "boule" u konečníku se zarudlou a horkou pokožkou (u silnějších pacientů nebo abscesů umístěných hlouběji nemusí být tato boule patrná)

Pokud nedojde k nedojde k adekvátnímu zaléčení  může progredující onemocnění vyvolat urputnou bolest  (nemožnost sedět,chodit a i ležení může dělat obtíže) zvýšenou teplotu horečku a celkovou schvácenost 

Léčba

Důležitá je včasná a podrobná diagnostika. Využíváme vyšetření UZ ev. CT vyšetření, nejdůležitější je však klinický stav pacienta . Vzhledem k velké bolestivosti choroby je léčení operační v celkové anestesii. Je nutno provést řez nad ložiskem ,vypustit hnis, vypláchnout vzniklou dutinu desinfekcí a vše řádně zadrenovat.  Pokud nedojde k adekvátnímu léčení v přiměřeném čase může dojít  za velkých bolestí ke spontánnímu prasknutí resistence a vylití hnisu nevenek. Pacientovi se ihned sice uleví a i teploty klesnou ,ale tento stav může vést k vytvoření perianální fistuly (kolemkonečníkové píštěle) v horším případě neléčenékho abscesu i k nedostatečné funkci análního svěrače a k  inkontinenci.